Yritysten tuottavuuserot ja tuottavuuden eturintama

Arviointijulkaisut Mika Maliranta, Paolo Fornaro, Toni Juuti, Ilkka Kiema, Heli Koski, Mika Pajarinen

Tiivistelmä

Suomen tuottavuuden heikko kehitys vuoden 2008 jälkeen kumpuaa suurelta osin yksityisen palvelusektorin tuottavuuden ongelmista. Suomi on pystynyt kuitenkin säilyttämään teollisuudessa vahvan suhteellisen aseman. 2010-luvun loppupuolella teollisuuden eturintaman yritysten tuottavuuskasvu oli nopeaa ja yritysten välinen työn tuottavuuden hajonta kasvoi. Palvelutoimialoilla tuottavuushajonta on heilahdellut suhdanteiden mukaan, mutta trendi on ollut viimeiset vuosikymmenet vaakasuora.

Vain 1,5 prosenttia tuottavuuden kotimaiseen eturintamaan nousseista suomalaisista yrityksistä säilyi siellä yhtäjaksoisesti vähintään viiden vuoden ajan aikavälillä 2000–2020. Sijainti alueellisessa keskittymässä lisäsi yrityksen mahdollisuuksia säilyä tuottavuuden eturintamassa.

Suomessa tarvitaan enemmän radikaaleja innovaatioita, joiden avulla yritykset voivat kehittyä korkean tuottavuuden yrityksiksi. Tuottavuuskasvun palauttaminen nopeamman kasvun uralle edellyttää innovaatiopoliittisia toimia, jotka edistävät laajemmin yhteiskuntaa hyödyttävien innovaatioiden syntymistä ja tiedon leviämistä taloudessa. Tällaisia toimia ovat julkisten t&k-tukien tehokas kohdentaminen, korkeakoulujen tutkimuksen ja opetuksen parantamiseen tähtäävän rahoituksen vahvistaminen, maahanmuuton edistäminen ja huolehtiminen siitä, että markkinat toimivat hyvin.

Julkaisun tiedot

Koski, H., Maliranta, M., Fornaro, P., Juuti, T., Kiema, I., & Pajarinen, M. (2023), Yritysten tuottavuuserot ja tuottavuuden eturintama, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2023:42.

  • ISSN: 2342-6799
  • ISBN: 978-952-383-270-1