Tulospalkkaus yksityisellä sektorilla

Tutkimuksia Muut julkaisut 82 Saara Lautala

Tiivistelmä

Tutkimuksessa selvitetään tulospalkkauksen käytön syitä, edellytyksiä ja reunaehtoja suomalaisissa yksityisen sektorin yrityksissä. Tavoitteena on selvittää, minkälaisiin tarpeisiin palkkiojärjestelmien käyttöönotto liittyy, ja minkälaiset yrityskohtaiset ominaisuudet ovat palkkiojärjestelmien käyttöön positiivisessa tai negatiivisessa yhteydessä. Tutkimuksessa selvitetään myös, minkälainen rooli henkilöstöllä on palkkiojärjestelmiä käyttöönotettaessa, ja miten erilaiset henkilöstön huomioimisen tavat vaikuttavat järjestelmien toimivuuteen.

Tulospalkkauksen käyttö yleistyi 1990-luvulla eli samaan aikaan, kun työelämässä ja yritysten toimintaedellytyksissä tapahtui voimakkaita muutoksia. Keskeisenä tarkastelun kohteena on, liittykö tulospalkkauksen käyttö laajempiin strategisiin, toiminnallisiin ja rakenteellisiin muutoksiin yrityksissä, vai onko kyse samaan aikaan esiintyvistä, mutta toisistaan riippumattomista kehityskuluista. Oletuksena on, että yritysten modernisointi ja toimintaympäristön muutokset ovat johtaneet sellaisten tilanteiden yleistymiseen, joissa tulospalkkauksen käyttöönotto on nähty syystä tai toisesta tarpeelliseksi. Huomiota kiinnitetään myös organisaatioiden ilmapiiriä ja toimintakulttuuria kuvaaviin tekijöihin.

Tutkimuksen empiiriset tarkastelut tehdään kahden kvantitatiivisen kyselyaineiston pohjalta. Pääaineistona käytetään Turun yliopiston paikallisen sopimisen tutkimusprojektin yksityisen sektorin toimipaikoilta vuonna 1998 keräämää, työnantajan ja henkilöstön edustajien vastauksista muodostuvaa aineistoa. Toisena aineistona käytössä on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n alkuvuodesta 1999 keräämä jäsenliittojensa luottamus- ja yhdysmiesten vastauksista muodostuva kyselyaineisto.

Tulospalkkauksen käytön havaitaan kytkeytyvän yrityksissä tapahtuviin laajempiin uudistuksiin, jotka viittaavat toiminnallisen joustavuuden lisäämiseen työvoiman käytössä ja tuotannossa. Yksittäisistä yrityskohtaisista ominaisuuksista mm. toimihenkilöiden suuri määrä, ryhmämäinen työn organisointi, suuri yrityskoko, paikallisen sopimisen yleisyys sekä toimiva ja luottamuksellinen suhde johdon ja henkilöstön välillä lisäävät tulospalkkauksen käyttöä. Empiirisissä tarkasteluissa havaitaan myös, että mitä syvällisemmin henkilöstö on mukana tulospalkkausjärjestelmän suunnittelu- ja käyttöönottoprosessissa, sitä todennäköisemmin saavutetaan järjestelmän tavoitteet ja henkilöstön varauksettoman myönteinen suhtautuminen.