Sopeutumisen vuosi – tuotteliaana ja näkyvänä
Johtajan katsaus
Vuosi 2024 oli rankkojen, mutta Laboren talouden perusteita kestävästi tervehdyttävien sopeutustoimien vuosi. Julkisen talouden säästöt ovat vaikuttaneet hyvin merkittävästi sekä tutkimuslaitoksemme saamaan perusrahoitukseen että haettavien hankerahoituksien määriin. Ylipäätään tutkimuksen rahoituksessa on eletty niukkuuden aikoja, eikä näköpiirissä ole varmoja merkkejä merkittävästä käänteestä parempaan suuntaan lähivuosina. Laitoksemme oli pakko sopeuttaa taloudenpitoaan uuteen tilanteeseen.
“Talouden sopeutuksen yhteydessä onnistuimme yhdistämään kustannusten leikkaukset ja toiminnan uudistamisen tasapainoisesti. Tämä oli mahdollista henkilökuntamme aloitteellisuuden, joustavuuden ja sitoutumisen ansiosta.”
Taloutta tasapainottaessa on tärkeää yhdistää kustannusten leikkaaminen ja toiminnan uudistaminen tasapainoisella ja pitkäjänteisellä tavalla. Mielestäni onnistuimme tässä erinomaisesti. Erittäin suuri ansio tässä on ollut laitoksen henkilökunnalla. Heidän aloitteellisuutensa, joustavuutensa ja vahva sitoutumisensa muutoksen läpiviemiseen neuvottelujen aikana ansaitsevat lämpimimmät kiitokset!
Saimme tässä omakohtaisen konkreettisen esimerkin aidon neuvottelun ja sopimisen voimasta työmarkkinoilla. Yhdessä löysimme merkittäviä säästömahdollisuuksia vaihtoehtolistan vähemmän kivuliaasta päästä. Toimintaamme uudistaessamme etsimme ja löysimme merkittäviä tehostamismahdollisuuksia. Ne vahvistavat pysyvästi laitoksemme kykyä menestyä erittäin kilpailluilla tutkimusmarkkinoillamme.
Samalla tarkistimme myös tutkimustoimintamme suuntaamista ja painopistealueita. Keskeiset toimintaamme ohjaavat nuotit saimme Laboren päivitetystä strategiasta vuosille 2024–2027. Tuotamme edelleen palkansaajien ja kotitalouksien hyvinvoinnin edistämisessä tarvittavaa tutkimustietoa korkealla tieteellisellä tasolla. Tutkimme sopimusyhteiskunnan sekä työmarkkinoiden ja teknologian murrosta. Tuotamme luotettavaa tutkimustietoa palkansaajien ja muiden kuluttajien toimeentulosta polarisoituvassa yhteiskunnassa. Tutkimuksissamme menemme myös hyvinvoinnin kehityksen alkulähteille, kuten työvoiman osaamiseen ja koulutukseen.
Näillä tiedoilla annamme poliittisille päättäjille evästyksiä muun muassa toimille, joilla huolehditaan työvoimamme psykososiaalisesta hyvinvoinnista. Välitämme tätä tietoa avoimesti ja tiukalla älyllisellä rehellisyydellä. Tämä on arvojemme mukaista toimintaa. Tähän meillä on vahva osaamisvalmius ja tahtotila. Ja onneksemme noilla suunnilla on edelleen lupaavia tutkimusrahoitusmahdollisuuksia. Siksi tulevaisuuteemme on vähintään hyväenteinen.
Mika Maliranta
johtaja