Batman & 2 x Robin

T&Y 4/2021 Ajankohtaista

Mika Malirannan ja Matti Apusen talouspoliittisten podcastien kolmas tuleminen koetaan marraskuussa, kun uuden M&A-podcastin ensimmäinen jakso ilmestyy. Tekijät lupaavat, että M&A on 45 minuutin briketti ajankohtaisia aiheita ja ajattomia kysymyksiä.

Matti Apunen ja Mika Maliranta
M&A-podcast: Matti Apunen ja Mika Maliranta

Mika Maliranta ja Matti Apunen, olette tehneet aiemmin podcasteja nimillä SPAM ja A/M. Miten nyt aloittava M&A eroaa näistä?

Ohjelmassa on ennen kokemattomia jaksoja kuten ”Gurunurkka”, ”Kielipoliisista, päivää!” ja ”Mahdoton kysymys”. Viimeksi mainitussa ratkaisemme talouden megaongelmia odottaessa. ”Mikan ja Matin Grilli” tarjoilee huolella kypsytettyjä kysymyksiä poliittisille päättäjille.

Perusajatuksemme ei kuitenkaan muutu. Se on olla talouskeskustelun Penn & Teller, jossa kaksi erityyppistä hahmoa paljastavat yhteiskunnallisen keskustelun silmänkääntötemppuja. Ohjelmassa vierailee edelleen eturivin ekonomisteja, joiden kanssa käsitellään taloustieteen löydöksiä ja huippuhetkiä. Avausjaksossa avaamme muun muassa sen, mitä tuoreiden nobelistien löydökset saivat tieteentekijät ymmärtämään.

Myös huumorin taso pysyy ennallaan.

M&A

Mikä se on?

M&A, Suomen talouspoliittisin podcast.

Mistä sitä saa?

Useimmista suoratoistokanavista kuten Spotifysta ja Applen ja Googlen palveluista.

Milloin se tulee?

Joka kolmas perjantai, alkaen 19. marraskuuta.

Kenelle se on tarkoitettu?

Kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita taloustieteen vaikutuksista lähiympäristöönsä.

Kuka rahoittaa ohjelman?

Väinö Tannerin säätiö.

Miten Matti Apunen istuu palkansaajalaitoksen podcastiin? Eikö tämä ole hiukan kuin ateisti saarnaamassa sunnuntaikirkossa?

Ei, koska Labore ei ole kirkko vaan kansalaiskokous eikä M&A ole saarna vaan keskustelu. Mutta jatkaaksemme kirkollisia vertauksia, hänen roolinsa on toimia niin sanottuna paholaisen asianajajana, ohjelmallisena vastaanväittäjänä.

Mitä M&A tarkoittaa?

Mitä haluaisitte sen tarkoittavan? Ehkä merger & acquisition, koska ajatuksena on fuusioida erilaisia ideoita yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Voi olla, että se on lyhenne sanoista monitor & alarm, koska nostamme esille talouden kiinnostavia tai hälyttäviä kehityskulkuja. Tai sitten nimi on yhdistelmä Ludwig von Misesistä ja Daron Acemoglusta, joiden väliin olemme virittäneet talousteoreettisen trampoliinimme.

A propos Daron Acemoglu. Onko oikein olettaa, että aikaisempien jaksojenne myyttinen sankari esiintyy ohjelmassa edelleen?

Aivan ehdottomasti. Taloustieteilijä Daron Acemoglu on M&A:n Batman. Kun eteemme tulee kansantalouden kysymys, jonka edessä olemme neuvottomia, sytytämme Lepakkovalon ja suuntaamme sen Bostoniin.