Viestinnän korkeakouluharjoittelu Laboressa

Uutinen
Kuva: Emmi Nykänen.

Syksyllä 2024 minulla oli ilo ja onni työskennellä Laboressa tutkimusviestinnän korkeakouluharjoittelijana, ja täytyy sanoa, että kokemus ylitti odotukseni monella tavalla. Labore tarjoaa hienon näköalapaikan suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja olen saanut eväitä niin viestintään kuin taloustieteelliseen ajatteluun.

Työhaastatteluni harjoittelijan paikkaan on jäänyt elävästi mieleeni – ja se hymyilyttää yhä. Minulta kysyttiin muun muassa, oliko minulla kokemusta kuvankäsittelystä tai infografiikoiden tekemisestä, osasinko käyttää Adoben Photoshop-ohjelmaa ja olinko työskennellyt aiemmin lehden teon parissa. Jokaiseen kysymykseen vastaukseni oli suurin piirtein sama: ei ollut, en osannut, eikä minulla ollut kokemusta – vielä. Tämä ei silti tuntunut lannistavan haastattelijoitani, vaan pääsin aloittamaan työt harjoittelijana. Näin jälkikäteen ajattelen, että tämä päätös kertoo paljon Laboresta: täällä arvostetaan oppimisen halua ja kykyä omaksua uusia taitoja.

Täällä arvostetaan oppimisen halua ja kykyä omaksua uusia taitoja.

Ensimmäisissä työtehtävissäni sain opetella viestinnän perusasioita ja työkaluja, joihin kuului kaikkea somesisältöjen tekemisestä oikolukemiseen ja verkkosivujen päivittämiseen. Yllättävän nopeasti huomasin kuitenkin, että oppimista tapahtui jatkuvasti ja itseluottamuskin kasvoi: työkalut ja ohjelmat tulivat tutuiksi, ja tuntui palkitsevalta huomata, että uusien asioiden omaksuminen käy yllättävän sujuvasti, kun niille antaa aikaa ja harjoittelua (eivätkä hyvät ohjeet ole haitaksi).

Laboressa on matala hierarkia ja tiivis työyhteisö, mikä näkyy siinä, että harjoittelijallekin annetaan vastuuta ja itsenäisyyttä tehtävien hoidossa. Minua on kohdeltu työpaikan täysivaltaisena jäsenenä, ja se on vahvistanut käsitystäni siitä, miten merkityksellistä on, että luottamus näkyy jokapäiväisessä työskentelyssä. Vastuunantoon liittyi myös vapautta tehdä omia valintoja ja tuoda omaa näkemystä esiin ilman, että suoriutumistani olisi millään tavalla ”kytätty”.

Yksi yllättävä puoli Laboressa työskentelyssä on ollut tutkimusviestinnän monipuolisuus ja vaikuttavuus. Akateemisen tutkimuksen esiin tuominen kiinnostavalla, mutta kuitenkin sopivalla ja asiallisella tavalla, ei aina ole helppo tehtävä. On löydettävä keinoja, joilla monimutkaiset aiheet saadaan avattua ymmärrettävästi suuremmalle yleisölle, kuitenkaan tinkimättä tutkimuksen sisällöstä tai tieteellisestä uskottavuudesta. Tämä vaatii luovuutta, tarkkuutta ja ymmärrystä paitsi taloudesta, myös siitä, miten vastata erilaisten yleisöjen tarpeisiin – ja juuri tämä tekee viestinnän työstä niin kiinnostavaa ja vaihtelevaa.

Akateemisen tutkimuksen esiin tuominen kiinnostavalla, mutta kuitenkin sopivalla ja asiallisella tavalla, ei aina ole helppo tehtävä. On löydettävä keinoja, joilla monimutkaiset aiheet saadaan avattua ymmärrettävästi suuremmalle yleisölle, kuitenkaan tinkimättä tutkimuksen sisällöstä tai tieteellisestä uskottavuudesta.

Harjoittelu on ollut omille opinnoilleni erittäin antoisa: opiskelen globaalia poliittista taloutta politiikan ja viestinnän maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa, ja Labore on tarjonnut käytännön näkökulmaa suomalaiseen talouskeskusteluun. Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta, sillä harjoittelijana olen saanut ainutlaatuisella tavalla yhdistää opintojeni teoreettista osaamista viestinnän käytännön tehtäviin. Arvostukseni taloustiedettä, tutkimusta ja tutkijoita kohtaan on kasvanut entisestään – eikä se ollut aiemminkaan alhaisella tasolla.

Tulen jatkossakin seuraamaan Laborea suurella mielenkiinnolla ja arvostamaan yhä enemmän sitä tärkeää työtä, jota tutkimuslaitos tekee taloudellisen ja yhteiskunnallisen ymmärryksen ja keskustelun rikastamiseksi.