Talous & Yhteiskunta 3/2022 | Taloustieteellä on työkaluja torjua ilmastonmuutosta

Mediatiedote

Taloustiede osallistuu ilmastotalkoisiin kehittämällä malleja, joilla siirtyminen fossiilivapaisiin tulee halvemmaksi kuin nykymeno.

Ilmastomallinnusten käyrät jyrkkenevät sitä mukaa, kun ikkuna sulkeutuu. Tosielämässä niiden kuvaamiin yhtäkkisiin päästöpudotuksiin ei pystytä. 

”Kauniisti laskevat päästökäyrät saattavatkin antaa liian ruusuisen kuvan edessä olevista haasteista, ja pahimmillaan eriyttää päätöksentekoa politiikassa ja yrityksissä todellisuudesta”, kirjoittaa kansanedustaja Atte Harjanne uusimmassa Talous & Yhteiskunta -lehdessä (3/2022).

Toivoa silti on; taloustiede tarjoaa uusia keinoja vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Ympäristötalouden apulaisprofessori Lassi Ahlvik kertoo parhaat konstit tehdä uusien öljy- ja kaasulähteitten avaamisesta kannattamatonta.

Myös nykyisten kalliitten ja tehottomien hallinnollisesti määräytyvien tukien tilalle on vaihtoehto.

”Tarjouskilpailun avulla uusiutuvien energioiden tuet voidaan asettaa tasolle, joka minimoi sekä kustannukset että tuista aiheutuvat markkinavääristymät”, kirjoittavat Energiaviraston johtaja Pekka Ripatti ja kilpailutusasiantuntija Roland Magnusson.

Japanissa vanhoista perintökimonoista on ryhdytty valmistamaan länsimaisia vaatteita. Tohtori Savu Rovanto ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Max Finne pohtivat kiertotalouden kulttuurisia eroja ja yrittäjien motivaatioita. 

Muuta:

Europarlamentaarikko Silvia Modig avaa EU:n uuden ilmastopaketin ja kertoo, mistä Suomeen saadaan lisää työpaikkoja.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn lupaa lisää koronnostoja ja kommentoi Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia sekä maatalouden energiaomavaraisuutta.

Linkki T&Y-lehden verkkoversioon!
 
Yhteystiedot: