“Hyvinvointivaltio vetäytyy”, Risto Murto sanoo

T&Y 1/2024 Jälkipuheet Tuomo Tamminen

Suomesta puuttuu visio siitä, millaiseen hyvinvointivaltioon meillä on tulevaisuudessa varaa, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Risto Murto
Risto Murto (Kuva: Lari Järnefelt)

Luit kansijuttumme, jossa puhutaan Suomessa vallitsevasta pessimismistä. Onko meillä mielestäsi syytä synkkyyteen?

RISTO MURTO

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja vuodesta 2014.

Kauppatieteiden tohtori 1997, Helsingin Kauppakorkeakoulu.

Hallituksen puheenjohtaja e2 Tutkimuksessa, Arvopaperimarkkinayhdistyksessä ja Työeläkevakuuttajissa.

Nordean ja Sampon hallituksen jäsen, Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin hallintoneuvoston jäsen.

”Meille on uusi tilanne, että elintasomme ei nouse. On ollut toinen asia syntyä alhaisemman elintason Suomeen, joka kuitenkin kasvaa, kuin korkeamman elintason Suomeen, joka ei kasva. Omassa ajattelussani elintason nousun hidastuminen on suurin huoli, ja julkisen sektorin ongelmat vasta toisena.

Minkä takia?

”Elintason nousun hidastuminen on vaikeampi ratkaistava. Julkisen sektorin alijäämä on kivulias poliittisesti, koska se tarkoittaa hyvinvointivaltion vetäytymistä, mutta se on teknisesti suoritettavissa. On helpompi karsia kuin kasvattaa tuottavuutta.”

Olemmeko Suomessa jo liiankin kriisitietoisia, kuten jutussa viitataan?

”Satuin juuri kuulemaan ruotsalaisen ekonomistin katsauksen Ruotsin taantumasta. Hän kuittasi sen sanomalla, että ’nyt meillä menee heikosti, mutta kohta meillä menee paremmin’. Suomalainen ekonomisti ei käyttäisi tällaista puheenvuoroa, edes kansainväliselle yleisölle. Onko se sitten uskoa omaan yhteiskuntaan ja talouteen vai sitä, että ruotsalaiset osaavat markkinoida itseään? Ero on joka tapauksessa kouriintuntuva.”

Haastattelemamme Danny Dorling näkee maahanmuuton ratkaisuna ikääntyvän Suomen ongelmiin huoltosuhteensa kanssa. Onko se näin helppoa?

”Oletan, että maahanmuutto tulee olemaan olennainen osa suomalaista yhteiskuntaa tulevina vuosikymmeninä. Mutta maahanmuuton hyvä toteuttaminen ei ole ilmiselvää. Siitä esimerkki on länsimaiden yleinen kipuilu maahanmuuton kanssa. Positiivinen havainto on se, että meillä on houkutusvoimaa ja kykyä saada työvoimaa erityisesti Aasiasta. Seuraava testi tulee olemaan, kuinka moni heistä jää Suomeen pysyvästi.”

Jaksatko itse uskoa Suomen tulevaisuuteen?

”Pysyykö yhteiskuntamme toimintakykyisenä? Kyllä. Olemme pieni, korkean luottamustason yhteiskunta, joka kykenee tekemään päätöksiä nopeastikin. Mutta siinä olen pessimisti, että uskon julkisen sektorin sopeuttamisen olevan pitkäaikainen ja kivulias prosessi, enkä jaa Mika Malirannan jutussa esittämää näkemystä siitä, että Nokian romahduksen jälkeinen yrityselämän uudistuminen olisi vielä maalissa. Talouselämämme ei ole onnistunut kasvamaan ja monipuolistumaan niin hyvin, että sillä olisi harteita kannatella samanlaista hyvinvointivaltiota kuin muissa Pohjoismaissa.

Näillä kasvuluvuilla, alijäämillä ja väestörakenteella hyvinvointivaltio tulee vetäytymään, mutta meidän on vaikea nähdä mitään visiota ja keskustella siitä, millaisena hyvinvointivaltio tämän prosessin jälkeen tulee ulos. Jos emme onnistu kasvussa, mistä asioista luovumme, mistä asioista otamme jatkossa yksilöinä ja perheinä enemmän vastuuta?”

Kirjoittaja