Paperiliiton Petri Vanhala: Globaali kilpailu pakottaa jakamaan yritystukia

T&Y 1/2025 Jälkipuheet Outi Salovaara

Työntekijöiden muutosturva pitäisi sitoa osaksi yritystukijärjestelmää, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Petri Vanhala
Petri Vanhala (Kuva: Reima Kangas)

Mitä ajatuksia kansijuttumme yritystuista herätti?

”Yritystuista puhuminen on erittäin hankalaa, koska kaikki, jotka niitä saavat, haluavat pitää niistä kiinni. Odotan, että keskustelu jatkuu, joten juttu oli hyvä.”

PETRI VANHALA

Syntynyt vuonna 1963 Anjalassa.

Hallintonotaari, Tampereen yliopisto.

Paperiliiton puheenjohtaja vuodesta 2011. Paperiliitossa aiemmin talouspäällikkönä ja liittosihteerinä. Paperityöntekijä Myllykoski Oy:ssä vuosina 1981–1991.

Mikä näkökulma jäi jutussa liian vähälle huomiolle?

”Yritystukiin pitäisi sitoa työntekijöiden muutosturvasta huolehtiminen siltä varalta, että tehdas sammuu. Työntekijöiden jatkokoulutuksen ja ammattitaidon ylläpitäminen on parasta muutosturvaa, josta myös yhteiskunta hyötyisi. Tämä on todella tärkeää, ja sitä olisi syytä nostaa ja rummuttaa laajemminkin.”

Metsäteollisuusyhtiöt puolustavat voimakkaasti yritystukiaan. Onko Paperiliitto samoilla linjoilla?

”Ehkä ei niin voimakkaasti kuin työnantaja, mutta tiedostamme hyvin globaalin kilpailun ja sen, mitä merkittävät yritystuet tai jopa verovapaat alueet aiheuttavat. Näiden takia myös Suomessa tarvitaan yritystukia.”

Metsäteollisuuden epäsuora uhka-arvio on, että esimerkiksi sähköistämistuen karsiminen voisi osaltaan olla kaatamassa tehtaita Suomesta. Uskotko tähän?

”Metsäteollisuudessa tuotantolaitosten sulkemisen ’uhka’ on läsnä kaiken aikaa, ja usein yritysjohtajat etsivät syyn ja syyllisen, jos joudutaan tekemään ikäviä päätöksiä. Yritystukien karsiminen ei ainakaan tätä uhkaa pienennä.”

Yritystuista huolimatta metsäteollisuudessa ei juurikaan näy kaupallisesti menestyviä uusia innovaatioita, vaan tuotannon ytimenä on vanha tuttu sellu. Mistä tämä johtuu?

”Metsäteollisuuden uudistumista on odotettu pitkään. Se on tarkoittanut perinteisesti tuotannossa olevan tuotteen laadun parantamista, mikä sekin on uudistumista. Uusien tuotteiden etsimisessä tai jalostusasteen nostamisessa ei kuitenkaan ole onnistuttu, eikä etenkään ison volyymin tuotteisiin ole satsattu. Nyt ilmassa on kuitenkin isoja odotuksia vaateteollisuuden tulosta metsäteollisuuteen.”

Mitkä seikat heikentävät ja parantavat suomalaisen metsäteollisuuden kilpailukykyä?

”Tilannetta on heikentänyt niin sanottujen uusien metsäteollisuusmaiden mukaan tulo. Muiden muassa Latinalainen Amerikka ja Kiina ovat perinteisten metsäteollisuustuotteiden, kuten sellun, kartongin ja paperin, merkittäviä tuottajia. Suomen valtti on edelleen pitkäkuituinen havupuu ja sen tuoma laatu. Myös metsät ovat kaikesta keskustelusta huolimatta hyvin ja myös kestävästi hoidettuja vaikka Latinalaiseen Amerikkaan verrattuna.”