The Boom and the Depression: A Note on the Identification of Aggregate Supply Shocks
Tiivistelmä
Tämän menetelmäpainotteisen tutkimusselosteen analyysilla on kaksi pääasiallista tavoitetta: 1) muodostaa kokonaiskysyntä–kokonaistarjonta -kehikon puitteissa muuttuja, joka kuvaisi teknologista edistystä ja 2) analysoida teknologisen kehityksen merkitystä kokonaistuotannon vaihteluiden selittäjänä 1980-luvun nousukaudella ja 1990-luvun alun lamavuosina.
Suomalaisen laman syitä tarkastelevan keskustelun kannalta analyysi muodostaa vain yhden sivujuonteen. Eihän keskustelussa mikään keskusteluosapuoli ole korostanut teknologiashokkien merkitystä. Kun laman syitä aletaan tarkastella ekonometrisesti kokonaiskysyntä–kokonaistarjonta -kehikossa, teknologiashokkien identifiointi osana muiden ja mahdollisesti tärkeämpien shokkien identifiointia on kuitenkin analyysin oleellinen osa.
Tässä tutkimusselosteessa teknologiashokit identifioidaan osana rakenteellisen VAR mallin identifiointia olettamalla, että vain ne voivat muuttaa työn tuottavuuden tasoa pysyvästi. Muut shokit esimerkiksi kokonaiskysyntäshokit voivat muuttaa työn tuottavuuden tasoa vain tilapäisesti. Oletus voidaan liittää osaksi esimerkiksi uuskeynesiläistä dynaamista yleisen tasapainon mallia.
Vaikka kokonaiskysyntäshokit eivät tutkimusselosteen mallissa voikaan muuttaa työn tuottavuuden tasoa pysyvästi, ne voivat muuttaa pysyvästi tuotannon tasoa. Siten mallissa luovutaan oletuksesta vertikaalisesta pitkän aikavälin Phillipsin käyrästä.
Tutkimusselosteessa käytetty oletus teknologiashokkien muodostamiseksi tuotti järkeviä tuloksia. Positiiviset teknologiashokit olivat deflatorisia ja työn kysyntää ainakin lyhyellä aikavälillä vähentäviä. Niiden merkitys 1980-luvun lopun nousukauden ja 1990-luvun alun lamavuosien talouskehityksen muovaajana oli kuitenkin – odotetusti – vähäinen. Näinä vuosina kokonaiskysyntäshokkien merkitys oli ratkaiseva.
- ISSN: 1236-7184
- ISBN: 952-5071-25-1
- Julkaisu PDF-muodossa