Omistusasuja häviää vuokralaista enemmän – ostovoima supistuu eniten asuntovelallisilla
Syksyn talousennusteeseen liittyvissä esimerkkiperhelaskelmissa Työn ja talouden tutkimus LABORE seuraa seitsemän kuvitteellisen perheen tulojen, verojen ja veronluontoisten maksujen sekä ostovoiman kehitystä. Lisäksi laskelmiin liittyvässä erillistekstissä tarkastellaan aiemmista vuosista poiketen asumismuodon vaikutusta palkansaajaperheiden kohtaamaan inflaatioon ja ostovoimaan.
Bruttotulot
Palkansaajakotitalouksien ansiotulojen voimakas kasvu jatkuu inflaation siivittämänä. Oletamme, että laskelmien neljän palkansaajakotitalouden palkkatulot kasvavat 5,0 prosenttia vuonna 2023, 4,0 prosenttia vuonna 2024 ja 4,0 prosenttia vuonna 2025. Ansiotasoindeksin kasvun oletukset perustuvat Työn ja talouden tutkimus LABOREn tekemään syksyn 2023 talousennusteeseen.
Kansaneläkeindeksiin ja työeläkeindeksiin vuosina 2023 ja 2024 tehtävät korotukset ovat reilusti ansiotasoindeksin kehitystä suurempia. Tämä vaikuttaa positiivisesti etuuksia saavien tuloihin etenkin vuonna 2023. Vuodesta 2024 eteenpäin useat kansaneläkeindeksiin sidoksissa olevat etuudet on tarkoitus jäädyttää vuoden 2023 tasoon. Indeksijäädytys koskee muun muassa työmarkkinatukea, peruspäivärahaa sekä yleistä asumistukea. Eläkkeet ja toimeentulotuki ovat indeksijäädytysten ulkopuolella. Näin ollen sekä työeläkkeeseen että kansaneläkkeeseen tehdään niitä vastaavien indeksien mukaiset korotukset myös vuonna 2024. Eläkeläisperheen tulot kasvavat esimerkkiperheistämme parhaiten vuonna 2024.
Yleiseen asumistukeen ja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehdään useita muutoksia vuonna 2024. Näillä muutoksilla on lähtökohtaisesi negatiivinen vaikutus kyseisiä etuuksia saavien perheiden tuloihin. Muutokset vaikuttavat etenkin yksinhuoltajaperheeseen ja ansiosidonnaista saavaan työttömään. Molemmilla perheillä tulojen kehitys on negatiivinen vuonna 2024.
Lapsilisiin tehdään korotuksia vuonna 2024. Näitä ovat korotukset yksinhuoltajakorotukseen, neljännen ja viidennen lapsen lapsilisään sekä alle kolmevuotiaiden lapsilisään. Esimerkkiperheistämme näillä muutoksilla on ainoastaan vaikutusta yksinhuoltajaperheen tuloihin.
Käytettävissä olevat tulot
Kaikkien palkansaajakotitalouksien verotus kevenee ensi vuonna. Veronkevennykset ovat 0,4–0,7 prosenttiyksikköä riippuen perheestä. Veronkevennykset ovat seurausta työttömyysvakuutusmaksun ja sairaanhoitomaksujen alenemisesta. Yhteenlasketut sosiaalivakuutusmaksut laskevat 1,11 prosenttiyksikköä vuonna 2024. Tuntuvia verokevennyksiä kompensoidaan 145 miljoonan euron veronkiristyksellä. Tämä vastaa työttömyysvakuutusmaksun 0,2 prosenttiyksikön alenemista.
Käytettävissä olevat nimelliset tulot kasvavat vuosina 2023–2025 prosentuaalisesti eniten eläkeläisellä. Tämä on seurausta vahvasta kansaneläke- ja työeläkeindeksin kehityksestä. Huonoin tilanne on ansiosidonnaista saavalla työttömällä; hänellä käytettävissä olevat tulot pienenevät vuoteen 2025 mennessä reilusti alle vuoden 2022 tason. Myöskään yksinhuoltajalla käytettävissä olevat tulot eivät pääse kasvamaan; vuonna 2025 käytettävissä olevat tulot ovat käytännössä vuoden 2022 tasossa.
Pidemmän aikavälin vuosien 2014–25 tarkastelussa työmarkkinatukea saavan työttömän käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet prosentuaalisesti eniten. Heikoin kehitys on ollut ansiosidonnaista saavalla työttömällä; vuonna 2024 tehtävät leikkaukset tiputtavat tämän esimerkin muiden esimerkkiperheiden kehityksestä.
Perhekohtaiset kulutuskorit ja inflaatio
Perheille on laskettu kulutustutkimuksen perusteella niille ominaiset kulutuskorit, joiden hintakehitys kuvaa perheiden kohtaamaa inflaatiovauhtia. Perhekohtaisten inflaatioiden perusteella perheet voidaan jakaa käytännössä kahteen eri ryhmään: asunnon omistajiin ja asunnon vuokraajiin. Kuten aiemminkin perusskenaariossamme toimihenkilöperhe on palkansaajaperheistä ainoa, jolla on asuntolainaa. Tällä kertaa teemme kuitenkin myös erillisen laskelman, jossa selvitämme miten toisenlainen asumismuoto muuttaisi hyvätuloisen perheen, toimihenkilöperheen ja työntekijäperheen ostovoiman kehitystä.
Omistusasumisen kustannusten kehitys oli vuosia vuokrien kehitystä hitaampaa. Tilanne muuttui vuonna 2021, kun omistusasumisen kustannukset lähtivät vuokria kovempaan nousuun. Kahdessa vuodessa ero on vain kasvanut; tänä vuonna omistusasumisen kustannusten inflaatiovauhti on 17 prosenttia ja vuokrien inflaatiovauhti vain kaksi prosenttia. Omistusasumisen kustannusten ja vuokrien inflaatiovauhti palaa samansuuruiseksi vuonna 2024. Siitä seuraavana vuotena omistusasumisen kustannuksiin odotetaan jopa pientä laskua.
Toimihenkilöperheen kulutuskorin hinta kasvaa lähivuosina eniten, koska toimihenkilöperheellä on nopeammin kallistuvan omistusasumisen lisäksi perusskenaariossa ainoana esimerkkiperheenä asuntolainaa. Korkojen äkillinen kasvu vaikuttaa toimihenkilöperheen kulutuskorin inflaatiovauhtiin etenkin vuonna 2023, jolloin asuntolainojen keskikorko kolminkertaistuu. Tästä asuntolainojen korko jatkaa maltillista kasvua vielä ensi vuonna, mutta jo vuonna 2025 asuntolainojen korkokustannus kääntyy laskuun.
Työttömien kulutuskorin inflaatio on esimerkkiperheistä pienin. Iso osa työttömien kulutuksesta menee asumiseen. Näin ollen vuokra-asumisen maltillinen inflaatiovauhti antaa suojaa omistusasujiin verrattuna. Kehitys on havaittavissa myös muilla vuokralla asuvilla esimerkkiperheillä. Näitä ovat työntekijä- ja yksinhuoltajaperhe.
Ostovoima
Käytettävissä olevat tulot ja perhekohtaisten kulutuskorien hintakehitykset määräävät yhdessä perheiden ostovoiman eli reaaliset käytettävissä olevat tulot. Vuonna 2023 ostovoima heikkenee lähes kaikilla esimerkkiperheillämme. Ainoastaan yksinhuoltajaperheellä ja ansiosidonnaista saavalla työttömällä on tänä vuonna ostovoimassa havaittavissa positiivinen kehitys. Ensi vuonna tilanne kääntyy kuitenkin päälaelleen. Lähes kaikilla esimerkkiperheillä ostovoima lähtee kasvuun vuonna 2024. Tällöin ostovoima heikkenee vain kahdella perheellä: yksinhuoltajaperheellä ja ansiosidonnaista saavalla työttömällä.
Lähivuosina ostovoima kasvaa prosentuaalisesti eniten eläkeläisperheellä. Eläkeläiset ovat niiden harvojen perheiden joukossa, joiden ostovoima on vuonna 2025 hieman vuotta 2022 korkeammalla tasolla. Tähän joukkoon kuuluvat myös työmarkkinatukea saava työtön ja työntekijäperhe. Heikointa ostovoiman kehitys on ansiosidonnaista saavalla työttömällä. Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan vuonna 2024 tehtävä porrastus painaa ostovoiman kehityksen voimakkaan negatiiviseksi.
Ostovoiman muutos 2014–2022 (keskimäärin), 2023, 2024 ja 2025
Käytettävissä olevien tulojen nimellinen kehitys 2014–2025
Ostovoiman kehitys 2014–2025
Oletukset talouspolitiikasta
- Tuloveroasteikkoon tehdään oletettua palkkakehitystä vastaavat indeksitarkastukset.
- Vuonna 2024 tehdään työttömyysvakuutusmaksun 0,2 prosenttiyksikön alenemista vastaava veronkiristys (145 miljoonaa euroa). Kiristys toteutetaan leikkaamalla ansiokehityksen mukaista indeksitarkastusta.
- Keskimääräinen kunnallisveroprosentti pysyy 7,38 prosentissa vuonna 2024 ja 2025.
- Työttömyysvakuutusmaksu työntekijälle laskee 0,79 prosenttiin vuonna 2024 (muutos -0,71 %-yks.). Sairausvakuutuksen päivärahamaksu laskee 0,35 prosenttiyksikköä ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu 0,05 prosenttiyksikköä vuonna 2024.
- Työeläkeindeksi nousee 5,9 prosenttia vuonna 2024 ja 2,7 prosenttia vuonna 2025.
- Kansaneläkeindeksi nousee 5,7 prosenttia vuonna 2024 ja 2,3 prosenttia vuonna 2025. Kansaneläkeindeksiin sidotut eläkkeet ja toimeentulotuki tarkastetaan indeksin mukaisesti vuosina 2024 ja 2025. Yleiseen asumistukeen, työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan tehdään indeksijäädytykset; nämä etuudet jäävät vuoden 2023 tasolle.
- Yleiseen asumistukeen tehdään useita muutoksia vuonna 2024: tuen korvausprosentti laskee, ansiotulovähennys poistuu, perusomavastuukerroin suurenee, aikuisen kerrointa pienennetään ja lapsen kerrointa suurennetaan. Lisäksi Helsinki liitetään muuhun pääkaupunkiseutuun enimmäisasumismenoja koskevassa luokittelussa ja yleinen asumistuki omistusasumiseen lakkautetaan.
- Myös ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehdään muutoksia vuonna 2024: omavastuupäivät lisääntyvät, työtulojen suojaosa poistuu, ansiosidonnaisen määrää porrastetaan, lapsikorotus poistuu ja työssäoloehto pitenee.
- Lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen tehdään viiden euron korotus vuonna 2024. Lisäksi lapsilisän määrää kasvatetaan neljännen ja viidennen lapsen osalta sekä alle kolmevuotiaiden osalta.
- Matkakuluvähennyksen määräaikainen korotus päättyy vuonna 2023. Enimmäismäärä laskee takaisin 7 000 euroon 8 400 eurosta vuonna 2024. Samalla omavastuu nousee 900 euroon.
- Asuntolainan verovähennysoikeus poistuu vuonna 2023.
- Solidaarisuusveron (kahden prosenttiyksikön korotus veroasteikossa) rajan siirto 150 000 euroon vuonna 2024.