Maailmantalouden painopiste

Labore-blogit Sakari Lähdemäki

Esittelen tässä blogikirjoituksessa lyhyesti käsitettä maailmantalouden painopiste (“world’s economic centre of gravity”)LSE:n taloustieteen professorin Danny Quahin (2011) artikkelin pohjalta. Artikkeli ei ole uunituore, mutta voitti 2011 Global public policy networkin parhaan artikkelin palkinnon. Artikkelin ansioksi on luettava sen visuaalisuus, joka popularisoi käsiteltyä aihetta mielekkäästi.

Maailmantalouden painopiste on laskettu lähes 700 eri talousalueen ostovoimakorjattujen bkt-lukujen pohjalta. Laskutapa painottaa jokaista talousaluetta maantieteellisellä sijainnilla. Näin laskettuna painopiste sijoittuu tiettyyn kohtaan maapallon sisällä. Pienistä projisointiongelmista välittämättä painopiste voidaan kuvata myös tasaisella kartalla (kuvio). Kiinnostuneet voivat katsoa tarkan kuvauksen laskutavasta suoraan artikkelista.

ptblogi230115

Kuvio 1. Maailmantalouden painopisteen kehitys vuosina 1980–2049

Kuviossa 1 ensimmäinen musta piste vasemmalla on vuoden 1980 maailmantalouden painopiste. Sen oikealla puolella mustat pisteet kuvaavat painopisteen liikkumista kolmen vuoden välein kohti viimeistä mustaa pistettä, joka kuvaa vuoden 2010 painopistettä. Vuosien 1980–2010 aikana talouden painopiste on siis siirtynyt hiljalleen kohti itää. Punaiset pisteet ovat vuosien 2013–2049 ennusteita. Niiden mukaan maailmantalouden painopiste on siirtymässä edemmäs itään, suurin piirtein Kiinan ja Intian väliin.

Mistä kehitys sitten kertoo? Maailman taloudellinen aktiivisuus sijaitsee enenevässä määrin Aasiassa. Kiina on ohittanut Saksan ja Japanin ja on nyttemmin maailman toiseksi suurin talous, myös nimellisellä BKT:llä mitattuna. Yhdysvallat on edelleen suurin. Intia kuuluu jo kymmenen suurimman joukkoon. Vuoden 2015 alussa väkiluvultaan suurimmat maat olivat Kiina ja Intia, muodostaen yhteensä noin 36,4 prosenttia maailman väkiluvusta. Mikäli Intia pystyy toteuttamaan kunnianhimoista kasvusuunnitelmaansa, painopiste jatkanee siirtymistään itään, vaikka Kiinan kasvu hiipuisikin.

Maailmantalouden painopisteen vaellus itään ei välttämättä ole neitsytmatka. Olisikin mielenkiintoista nähdä arvioita maailmantalouden painopisteen sijainnista eri vuosisadoilla. Sahaamista eri suuntiin on varmasti tapahtunut. Tulevakaan kehitys ei ole välttämättä yhtä tasaista kuin punaiset pisteet antavat ymmärtää. Jääkin nähtäväksi, päivittääkö Quah (tai joku muu) jossain vaiheessa laskelmiaan uusimmilla bkt-luvuilla.