Jobless Growth in Finland? Evidence from the 1990s

Työpapereita 159 Pekka Sauramo

Tiivistelmä

Tässä tutkimusselosteessa tarkastellaan talouskasvun ja työllisyyden välistä suhdetta Suomessa 1990-luvulla. Lähtökohdaksi otetaan kaksi suomalaisessa keskustelussa esillä ollutta tulkintaa. Toisen tulkinnan mukaan Suomessakin ollaan siirrytty uuteen aikakauteen, jota luonnehtii aiempaa ripeämpi työn tuottavuuden kasvuvauhti ja jolloin kasvu ei enää työllistä niin hyvin kuin joskus aikaisemmin (jobless growth -tulkinta). Tälle vastakkaisen toisen tulkinnan mukaan kasvun ja työllisyyden välisessä suhteessa ei ole tapahtunut mitään muutosta. Työttömyyden hidas lasku on kuvastanut ainoastaan kasvun laimeutta.

Tutkimusselosteessa esitetyn analyysin perusteella kumpikaan edellä esitetyistä tulkinnoista ei kuvaa oikein kasvun ja työllisyyden välisen suhteen oleellisia piirteitä. Jobless growth -tulkinta on virheellinen, koska työn tuottavuuden kasvuvauhti ei ole kiihtynyt 1990-luvulla pysyväisluonteisesti. Toisaalta näkemys, jonka mukaan kasvun ja työllisyyden välinen suhde on pysynyt muuttumattomana, on myös harhaan johtava, koska erityisesti vuodet 1992–94 olivat poikkeuksellisia. Tuolloin tuottavuuden kasvu oli poikkeuksellisen ripeätä, mikä johti tuottavuuden kasvutrendin siirtymiseen ylöspäin. Myöhemmin kasvuvauhti on palautunut normaaliksi, mutta trendin siirtymä on jäänyt pysyväksi.

Tutkimusselosteen aggregatiivinen analyysi perustuu yksinkertaisten rakenteellisten VAR-mallien estimoimiseen. Estimointitulosten mukaan trendin siirtymän vuosina 1992–94 aiheuttivat positiiviset teknologishokit. Ehkä paras tulosten tulkintatapa on tulkita shokkien viime kädessä kuvaavan vuosina 1992–94 toteutunutta voimakasta toimipaikkarakenteen muutosta ja työvoiman siirtymistä keskimääräistä korkeamman tuotavuuden tason omaaviin toimipaikkoihin. Tulkinta on sopusoinnussa olemassa olevien mikroaineistojen tarkasteluun perustuvien analyysien kanssa.