Ajattelun ansa: tuhoaako omahyväisyysharha politiikan? (live)

Jakso 9 Mika Maliranta, Matti Apunen

Kuva: Laura Oja.

M&A:n ensimmäisessä livepodcastissa Anna Kontula (vas), Sini Ruohonen (kok) sekä Jari Sarasvuo saapuvat studioon keskustelemaan myside bias -ilmiöstä, eli poliittisen keskustelun kognitiivisista harhoista ja siitä, miten ne näkyvät nimenomaan suomalaisessa poliittisessa keskustelussa. Keskustelua isännöivät Mika Maliranta & Matti Apunen.

Poliittinen todellisuus otti uuden asennon 24. helmikuuta, kun Venäjän armeija hyökkäsi Ukrainaan. Turvallisuuspoliittinen keskustelu muuttui kertaheitolla vanhojen hokemien toistamisesta ja monet merkittävät julkiset keskustelijat ja poliitikot ottivat nopeasti uuden kannan esimerkiksi Suomen NATO-jäsenyyteen.

Miten vanhat ja uudet argumentit vaikuttavat tässä uudessa tilanteessa ja miten pidämme huolta siitä, että turvallisuuspoliittinen heiluriliike ei vie keskustelua ulos pragmaattisen päätöksenteon sektorilta? Mitä voimme oppia menneestä keskustelusta ja sen mahdollisista virheistä? Miten kognitiivisia harhoja (valikointiharha, keskitien harha jne.) pitäisi ja voidaan ylipäänsä taklata poliittisessa päätöksenteossa?

M&A-liven tallenne löytyy täältä

Sarjan muut jaksot