Korkeakouluopiskelijoiden työssäkäynnin vaikutukset: Loppuraportti
Tiivistelmä
Loppuraportissa kuvataan opiskelijoiden työssäkäyntiä korkeakoulujen henkilöstön ja opiskelijoiden näkökulmasta. Lisäksi tutkitaan työssäkäynnin, opintotuen ja opintosuoritusten välistä suhdetta, sekä opintotuen tulorajoja ja asumistukea koskevia uudistuksia.
Haastattelutulosten mukaan opiskelijoiden työssäkäynti on huomioitu hyvin ammattikorkeakouluissa, kun taas yliopistoissa työssäkäyntiä tukevat rakenteet ovat selvemmin opetushenkilöstön vastuulla. Työssäkäyntiin suhtaudutaan myönteisesti, mutta opintojen ja työssäkäynnin yhteensovittaminen voi viivästyttää valmistumista sekä vaikuttaa opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan hyvinvointiin.
Rekisteriaineistoihin pohjautuvan tarkastelun mukaan lomakuukausien aikaisella työssäkäynnillä on positiivinen yhteys valmistumiseen ja ansioihin. Lukukauden aikaisen työssäkäynnin yhteys ei ole niin selvä. Vuoden 2022 opintotuen tulorajojen noston havaitaan lisänneen työntekoa, mutta uudistuksen ei havaita muuttaneen välittömästi opintojen etenemistä. Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017 ei juuri lisännyt työskentelyä, eikä vaikuttanut lyhyellä aikavälillä opiskelijoiden opintoihin tai valmistumistodennäköisyyteen ja opetushenkilökunnan jaksamiseen.
Julkaisun tiedot
Isotalo, E., Kalin, S., Karhunen, H., Tuomala, J., Tynjälä, P. & Virtanen, A. (2024), Korkeakouluopiskelijoiden työssäkäynnin vaikutukset: Loppuraportti, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2024:8.
- ISSN: 2342-6799
- ISBN: 978-952-383-207-7
- Eetu Isotalo
- tutkija
- Puh. +358-40 940 2696
- eetu.isotalo@labore.fi
- Salla Kalin
- erikoistutkija
- salla.kalin@labore.fi
- Tutkijaprofiili
- Hannu Karhunen
- tutkimusohjaaja
- Puh. +358-40 940 2779
- hannu.karhunen@labore.fi
- Tutkijaprofiili